Designed by Gud Themes Jimdo Templates
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn

De Franse neuroloog Jean-Martin Charcot deed in de 19e eeuw onderzoek naar de vrouwenziekte hysterie. De bloedmooie jonge Augustine was daarbij zijn grote rolmodel en aantrekkelijke voorbeeldpatiënte.

 

Bij Hysteria wordt het publiek welkom geheten op één van Charcot’s openbare behandelsessies in het psychiatrisch centrum Hôpital de la Salpêtrière te Parijs.

 

Achter de opmerkelijke behandelmethodes met vibrerende bedden, galopperende zadels en ontnuchterende waterstralen gaat een wereld van liefde, angst en jaloezie schuil.

 

Over modeziektes, vrouwenkwalen en medicinale vibrators!  Hysteria is een tragische, hilarische en louterende ervaring over het fenomeen hysterie en vrouwen, toen en nu.

 

Hysteria ging in première op 17 febr 2009 tijdens het 'Festival Poppen in Beweging' in Theater Bellevue, Amsterdam.

 

 

Credits  

 

 

Concept, spel, poppen: Tg. Winterberg

Tekst: Annemarie Slotboom

Regie: Sylvia Andringa

Choreogafie: Karina Holla

Vormgeving: Thierry van Raaij, Tg. Winterberg en Cynthia Borst

Kostuums: Petra de Bruijn

Muziek: Joeri de Graaf

Video: Thijmen Hauer

Flyerontwerp: Brordus Bunder

Flyerfoto: Ellen van den Berg

Scenefoto: Ben van Duijn

Productie: Bellevue en STIP theaterproducties

 

 

Recensies

 

 

Theater Centraal: Deze voorstelling gaat in je lijf zitten. Het grijpt je bij de keel en confronteert je. Het is kortom zonder twijfel een van de meest bijzondere voorstellingen die in tijden te zien is geweest in Bellevue.

 

Theater Centraal: De poppen zijn ongelooflijk mooi gemaakt. Ook het decor en de attributen zitten ingenieus en waarachtig in elkaar.

 

Parool: Tg. Winterberg biedt een facinerend schouwspel. Van den Akker en Coetsier hebben schitterende levengrote poppen gemaakt, Zodra de actrices de poppen bespelen, worden ze van vlees en bloed. Letterlijk bijna.

 

Trouw: Een aangenaam voorbeeld van zich voordoende ontwikkelingen die zich niet beperken tot poppen en objecten, maar verschillende theaterdisciplines verbinden. En dat lekker losjes doen.

© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn

© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn

© Ben van Duijn
© Ben van Duijn
© Ben van Duijn

© Ben van Duijn